fbpx
NOBA Põhja- ja Baltimaade kaasaegse kunsti keskkond

12 jaanuaril kell 19.00 Fahle Galeriis kunstnik Laurentsiuse maalinäitus “Maastik Lumemehega”.

Laurentsius (Lauri Sillak; s. 1969) läheneb oma loomingule äärmise pühendumusega, peensusteni läbi mõeldud ja viimistletud teosed ühendavad akadeemilise klassikalise maali popkunstiga, maali pinnalt või selle alt võib leida ka peent ja teravalt torkavat satiiri.

Laurentsius on tuntud selle poolest, et loob teoseid enamasti kas miniatuurses või suuremõõtmelises formaadis. Kunstnik ütleb käesoleva ja pigem miniatuurses vormis maaliseeria kohta, et selle sünd on kantud puhtast loomise rõõmust. “Hea lõpptulemus maalikunstis eeldab väga palju katsetamist, riskide võtmist. Väiksel formaadil on see protsess kordades kiirem, mugavam ja tõhusam. Osa väikseid töid kasutan nö. stardikana suurte maalide jaoks, mis absoluutselt ei tähenda, et suur maal tuleks väikese koopia. Suur maal ei pruugi valmides üldse meenutada algimpulssi.”

Mastaapidega mängimisest on ajendatud ka kunstniku ainese valik: “Et miks need lumemehed? Mulle on see suur-keskmine-väike skeem sümpaatne. Ja see on nagu mänguasjade või siis päris lumemeeste-memmedega, et inimene automaatselt personifitseerib nad,” ütleb kunstnik, kutsudes seeläbi vaatajat ise objekti ja protsessiga aktiivselt suhestuma.

Kaasaegse Kunsti maailmas kohtab sellist põhjalikust ja puhast loomise energeetikat, lõuendisse jäädvustatud jõudu ja kirge järjest vähem.

Näitus jääb Fahle Galeriis (Tartu mnt 84a, Tallinn) avatuks kuni 08.02