fbpx
NOBA Põhja- ja Baltimaade kaasaegse kunsti keskkond

Tallinna Biennaali esimesel päeval, 2.juulil avatakse ARSi kunstilinnaku projektiruumis Läti noorema generatsiooni kunstnike Ieva Kraule-Kūna ja Elīna Vītola tragikoomiline projekt “Kunstniku kriisikeskus”, mis pakub pelgupaika hüljatud, läbikukkunud ning hellust ja hoolt vajavatele kunstiteostele. 

Kunstniku kriisikeskus pakub tuge kõigile loovhingedele, keda on tabanud saatuse ebasoosing või keda pole andega õnnistatud. Keskuses asuvad hüljatud kunsti varjupaik ja supiköök ning hädasolijaid ümbritsev rahulik atmosfäär toob leevenduse erutunud meeltele ja väsinud vaimule.

“Pehmed hääled juhivad külastajad läbi kriisikeskuse maheda interjööri ja juhendavad nii tervendamisvarustuse kasutamist kui hakkamasaamist rasketel aegadel,” selgitavad autorid projektiruumis toimuvat.

Raskus, mis kaasneb oma ebamugava keha asetamisega keset suursugust kunstiüritust, on kõrvaldatud mugavate istmete abil, samal ajal kui hämar valgus peidab nii häbistatud kunstnike ja nende piinlike teoste puudujääke kui vaatajate nägudes leiduvaid iluvigu.

Kriisikeskus avatakse 2. juulil kell 14 ja see jääb avatuks 9. juulini ehk nädalaks ajaks.

Ieva Kraule-Kūna (1987) õppis Sandberg Instituudis Amsterdamis ja loob peamiselt skulpturaalseid objekte lisades erinevatele materjalidele juurde lühijutte, kus fiktiivsete karakterite absurdsed seiklused segunevad ajalooliste sündmuste moonutatud tõlgendustega. Tema tähtsamate grupi- ja personaalnäituste hulka kuuluvad “Isik, keda te püüate tabada, ei ole kättesaadav” J. Hesteri galeriis New Yorkis, “Mida ma saan teha?” Shanaynay’s Pariisis, “Keegi ei tantsi enam nii” Galerii 427-s Riias, “… kui kõik su öeldu muutuks kullaks” Vita Kuben galeriis Umeås, “10st 11” kim? Kaasaegse kunsti keskuses Riias.

Elīna Vītola (1986) on maalimist õppinud Läti Kunstiakadeemias ja Janis Rozentalsi Riia Kunstikoolis. Teda huvitavad kunst ja konserveeritud puuviljad, mis on ka võtmefraas tema teoste avamiseks. Eestis toimunud grupinäitused, millest ta varem on osa võtnud, on “Uue Ida lapsed” Tallinna Kunstihoones ning “Aeg unistada või karta” ja “Vaatamis- ja lugemistuba” Kogo galeriis Tartus. Tema viimast personaalnäitust “Maalikunsti ja argielu ühised probleemid: kräppstraktsioon” on esitletud nii Kogo galeriis kui erinevais paigus Riias. 2018. aastal pälvis ta Põhjamaade ja Baltikumi Noore Kunstniku auhinna grand prix’.