fbpx
NOBA Põhja- ja Baltimaade kaasaegse kunsti keskkond

Pühapäeval, 5. juulil kell 12-19 leiab Tallinna Biennaali raames aset Tallinn Art Week’i aegadest tuttav Suur Kunstipäev Vabaduse väljakul ehk üks rikkalikumaid avatud ekspositsioone Eestis.

Päeva jooksul toimuvad performance’id ja muusikalised etteasted, lõbusad töötoad ja meeleolukad kohtumised kunstnikega. Sünnib palju uut loomingut ning kunstilisi mõtteid! Päeva juhib Ingrid Peek, muusikat mängib Aleksander Krjukov. Osalemine kõigile tasuta.

Oma tegemisi tutvustavad Eesti kunstiorganisatsioonid ning galeriid. Pealinnast on oma tavapärastest ruumidest välja tulnud näiteks Galerii Positiiv, kes osaleb kunstipäeval Kristel Schwede lähivõtetega äärelinna puitasumite majade fassaadidest; OKAPI Galerii, kes esitleb fotosid Maarja Mäemetsa ja Rait Lõhmuse veealusest klaasikunstist; Bach Art Gallery, kes näitab Aino Bachi tundeküllaseid portreid, Kaija Kesa looduseteemalist graafikat ja Helen Tago linnakeskkonnast inspireeritud kolmemõõtmelisi tõmmiseid ning taaskasutuse põhimõttel sündinud kollaaže.

Sarnaselt varasematele aastatele on kunstipäeval esindatud aga kunstiorganisatsioonid kaugemaltki. Näiteks Tartu Kunstimaja esindab Albert Gulki, kelle töid iseloomustab eriti isikupärane joonistuslaad, mille juures ei kasuta autor modelli ega foto abi ja toetub üksnes oma visuaalse mälu kujunditele; Viljandi Linnagalerii toob biennaalile kohaliku kunstikooli noore ja toore keele; Vana-Võromaa kultuurikoda esitleb Kadri Toome graafilisi linnaruumiskelette ning Evelyn Grzinichi joonistusi ja eksperimente keskkonna, liikumise ja looduse teemadel.

Kunstipäeval on oodata ka omanäolisi muusikalisi etteasteid, näiteks Tallinna duo Vera Vice’ilt, kelle looming on segu unenäolisest popist, poeetilistest ambient-helidest ja hüpnootilistest vokaalikordustest, ning Fremen’ilt, Poolast pärit ja Tallinnas tegutsevalt produtsendilt, heliloojalt ja esinejalt, kes loob tänapäevaseid muusikalisi riitusi andmaks vastulöök ühiskonna enesehävituslikule olemusele. Kunstnik Tarrvi Laamann astub KuKu Klubi terrassil üles aga performance’iga, mille käigus katab lõuendi Jamaica elust ja loodusest inspireeritud värvide ja kontrastidega kohaliku rahvamuusika ehk reggae saatel.

Ühise väljapanekuga astuvad üles veel kunstnikud Mall Paris, Tuuli Puhvel, Eero Ijavoinen, Kerstin Rei ja Kristjan Kalde. Galeriisid ja organisatsioone esindavad A-Art Gallery, Art & Tonic, Staapli 3 Art Gallery, Bach Art Gallery, Galerii Positiiv, Metropol galerii, Sveta, Tartu Kunstimaja, OKAPI Galerii, Viljandi Linnagalerii ja Kunstikool, Rüki galerii, Solaris galerii, Eesti Vabagraafikute Ühendus, Galerii 3,14, Vana-Võromaa Kultuurikoda, Kogo Gallery ning Tallinn Art Space.

Samal ajal on 5. juulil endiselt avatud Edward von Lõnguse näitus “Viimsepäeva katedraal” Ülemiste City’s, “Kunstniku kriisikeskus” ARS Kunstilinnaku projektiruumis, maalikunsti väljapanek Solarise galeriis, Kärt Hammeri ja Patrick Soome projekt “uppumine” ArtDepoos, Raul Meele näitus “Tõde ja õigus: vanad” Telliskivi Loomelinnaku Väligaleriis.

Biennaali kava on saab uurida lähemalt veebis tallinnabiennaal.ee, lisaks leiab programmi paberkujul  Solarise keskuse infopunktist.

Tallinna Biennaal toimub tänavu 2.-30. juulini. Pea kuu aega vältava programmi raames toimub mitmeid erakordseid kunstisündmusi, näitusetuure ja performance’id, traditsiooniks muutunud kunstinädala sündmused leiavad aset biennaali avanädalal. Biennaali korraldab Nordic Baltic Art Center NOBA MTÜ. Kunstisündmuse suurimad toetajad on NOAR.eu, Solaris ja Ülemiste City.