fbpx
NOBA Põhja- ja Baltimaade kaasaegse kunsti keskkond

Leonhard Lapin on üks sõjajärgse eesti kunsti olulisematest autoritest. Oma loomingus ei ole ta piirdunud vaid graafikaga vaid olnud ka viljakas arhitekt ja arhitektuuriloolane, loonud installatsioone ning maale, samuti skulptuure ja linnaruumi sobituvaid taieseid ehk "arhitektoone". Samuti on taläbi viinud Eesti esimesed häppeningid ning osalenud perfomance'ite loomisel, samuti lavastanud teatris.

Lapini lugu on nüüd Margit Mutso käe all jõudnud dokumentaalfilmina kinolinale. Kuidas küll kujunes 1950ndate aastate Lõuna-Eesti alevipoisist, kelle elu-, võitlus- ja loomevaim on kange, Nõukogude Eesti võimsaim avangardist, keda iseloomustavad produktiivsus, loovus ja kirglikud suhted. Ja nagu me teame, ei ole legendaarse kunstniku ja arhitekti hoog ei ole raugenud tänaseni  – pigem vastupidi!

Film esitab tervikloo Leonhard Lapinist kui loojast, kuid fookuses on Lapin just arhitektina, kelle kunsti- ja arhitektuurilooming on liikunud tuntavalt paralleelradadel. Avanevad ka peategelase maailmavaade, tõekspidamised ja mässumeelne olemus.

Filmis astuvad lisaks peategelasele üles arhitektid Vilen Künnapu ja Toomas Rein, arhitektuuriajaloolane Andres Kurg, Leo kauaaegne elukaaslane Kristel Jaanus jpt.

Linateost saab vaadata Tallinnas kinos Sõprus ja Tartu Elektriteatris. Kuuldavasti näeb ETV telekanalil film ekraanivalgust detsembris.

 

Allikas: Kino Sõprus