fbpx
NOBA Põhja- ja Baltimaade kaasaegse kunsti keskkond

Sel suvel ülipopulaarseks osutunud tänavakunstnik Edward von Lõnguse ülevaatenäitust „Viimsepäeva katedraal“ võib vaadata nüüd virtuaaltuurina, mis annab näitusele hüperreaalse mõõtme. Virtuaaltuuri esitletakse Edward von Lõnguse pop-up väljapanekul kuni 8.novembrini Solaris keskuses, kus VR-prillide abil saab teha ka hüppe virtuaalreaalsusesse.

Näituse kuraatori Andra Orni sõnul otsustati Tallinna Biennaali raames toimunud väljapanekust virtuaaltuur vormida just suure publikuhuvi tõttu. „Otsustasime kaasaegseid tehnilisi lahendusi kasutades näituse salvestada, et Lõnguse loomingust saaks osa veelgi suurem hulk inimesi. Samuti läheb kogu virtuaalreaalsuse ja tekkiva hüperreaalsuse kontseptsioon hästi kokku kunstniku loominguga. Lõnguse tabav loominguline keel, mis on kombineeritud meie kultuurilise taustaga, on ka hea õppevahend õpetajatele, et noori kunstile lähemale tuua,” lisas Orn.  

Kuni 8.novembrini  on kõigil huvilistel võimalus Solaris keskuses osa saada ainulaadsest virtuaalreaalsuse kogemusest vaadates tuuri VR-prillidega. „VR-prillidega saab minna nö näituses sisse, liikuda ühe teose juurest teise ning kogeda üsnagi samasugust atmosfääri, kui valitses juulikuus näitusesaalis.“ Tervikliku kogemuse saamiseks on soovitatav samaaegselt veebilehel käivitada Taavi Tulevi spetsiaalselt näituse jaoks loodud heliriba. Väljapaneku jäädvustas digitaalselt ajalukku ja vormis virtuaalreaalsuse kogemuseks AVAR Agentuur, mille kliendid tegelevad kinnisvara- ja tootmisvaldkondadest kunstinäitusteni välja. 

Edward von Lõnguse ülevaatenäitus „Viimsepäeva katedraal“ on pühendatud ainsale universaalsele religioonile, mis ühendab kõiki maid ja rahvaid, hoolimata kultuurilisest taustast, nahavärvist või jumalakuvandist. „Ainus kokkuleppeline imaginaarväärtus, mille suhtes jagame kõik ühtset arusaama, on RAHA. Meie usk selle paberitüki väärtusesse on aga niivõrd kindel ja vankumatu, et oleme valmis sellele järgnema kasvõi maailma lõppu. Raha lõi meie maailma. Raha selle ka hävitab,“ seisab näituse tutvustuses. Kokku külastas Tallinna Biennaali raames toimunud näitust juulikuus üle 6 000 inimese.

Kui pop-up väljapanek toimub vaid viiel päeval, siis „Viimsepäeva katedraali“ virtuaaltuur jääb edaspidigi internetist kättesaadavaks kaasaegse kunsti keskkonna veebilehel NOAR.eu, kus on ka põhjalik ülevaade Eestis ja lähiriikides toimuvatest kunstinäitustest. Orni sõnul võiks virtuaaltuur võiks ärgitada inimesi avastama ka teisi galeriisid ja näituseid.

Vaata virtuaaltuuri siit

NOAR on Põhjamaade ja Baltikumi kaasaegse kunsti keskkond, mille veebigaleriis on üleval enam kui 6000 kunstiteost 500 autorilt Baltikumist ja Põhjamaadest, nii tuntud meistritelt kui ka tulevikutähtedelt. NOARi näitusekalender tutvustab olulisemaid kaasaegse kunsti sündmusi Eestis, Lätis, Leedus ja Põhjamaades. Näitusekalendri toob tasuta publikuni Nordic Baltic Contemporary Art Center NOBA MTÜ Eesti Kultuurkapitali toetusel. Lisaks toetab NOAR rahvusvahelisi kunstisündmusi nagu Tallinna Biennaal ning iga-aastane konkurss Nordic & Baltic Young Artist Award.

„Viimsepäeva katedraali“ jäädvustas digitaalsesse ajalukku juba neljandat aastat virtuaaltuuride ja virtuaalreaalsuse (VR) lahendustega tegelev AVAR Agentuur, kelle kliendid tegelevad kinnisvara- ja tootmisvaldkondadest kunstinäitusteni välja.