fbpx
NOBA Põhja- ja Baltimaade kaasaegse kunsti keskkond

Sel nädalal kuulutati välja regioonis ainulaadse, 2020. aasta Põhjamaade ja Baltikumi Noore Kunstniku Auhinna konkursi võitjad. Pea 300 osalenud teose seast pälvis võistluse peapreemia Grand Prix lätlanna Kristine Krauze-Slucka. Lisaks tunnustati konkursil parimat noort maalikunstnikku ja anti välja publikupreemia. 

Konkursi peapreemia, Grand Prix laureaat on sel aastal Läti Kunstiakadeemias magistriõpingud lõpetanud Kristine Krauze-Slucka, kes osales konkursil installatsiooniga “Orgatopia. Teose videodokumentatsioon tutvustab kuut installatsiooni, kus on kasutatud taimede eluvorme, muundatud taimi, kineetilisi hüperobjekte, tehismaterjale ja elektroonilisi seadmeid. Konkursi rahvusvahelisel žürii poolt välja valitud Grand Prix võitja pälvib 2 000 euro suuruse rahalise preemia. Lisaks saab Krauze-Slucka kutse võtta sel aastal osa kunstiresidentuurist Viinistu Kunstisadamas ning 2022. aasta suvel on ta oodatud osalema Tallinna Biennaalil. Vaata videot võidutööst

Konkursi rahvusvahelise žürii liikme, Rootsi suurima kunstiülikooli Konstfack õppejõu Anne Klontzi sõnul oli konkursil osalenud noorte talentide looming muljetavaldav ja mitmekülgne. “Noorte tööde puhul jahmatas mind paljudest töödest läbi kumanud eriline tundlikkus ja teadlikkus globaalsetest probleemidest, mis peegeldus ka Kristine Krauze-Slucka võidutöös. Võrreldes teiste osalejatega vaatles peapreemia võitja aega ja eksistentsi ka väljaspool inimtegevust, pakkudes publikule välja ühe võimaliku tulevikustsenaariumi – tuleviku, kus keskkond on veelgi enam väärtustatud,” lisas ta. 

Lisaks peapreemiale andis rahvusvaheline žürii teisele noorele Läti kunstnikule Laura Velale Noore Maalikunstniku Auhinna. Eelmisel aastal Läti Kunstiakadeemia lõpetanud Vela osales konkursil teosega “Aeg.Identiteet” (“Time.Identity”),  mis räägib aja ja mälestuste ebatäpsustest ja abstraktsusest ning koosnes 144st multimeedia installatsiooniks ühendatud maalist. Noore Maalikunstniku Auhinna võitja pälvis  1 000 euro suuruse auhinnaraha.

Rahvusvahelise konkursi Publikupreemia koos 500 eurose auhinnarahaga pälvis sel korral Leedu kunstnik Akvilė Malukienė seeria Lilled” (“Flowers”) eest, mis kõneleb ilu ja aja kulgemise omavahelistes seostest, ilu lõplikkusest ja igavikulisusest. Võistluse publikuhääletus, kus osales enam kui 600 kunstihuvilist, toimus 9.-20. detsembrini 2020 konkursi veebilehel. 

Konkursi peakorraldaja Andra Orni sõnul oli seekordne võistlus erakordne. “Keerulistest asjaoludest hoolimata osales konkursil väga palju noori kunstnikke, kelle eriilmelised tööd peegeldasid laiemat vaadet ühis- ja keskkonnale.” Orn lisas, et konkursi korraldamisel tuli neil sel korral rinda pista mitmete takistustega. ”Nii mõnedki osalevad kunstiakadeemiad olid distantsõppel, traditsioonilised lõpunäitused lükkusid kevadest hilisemasse perioodi ja žürii liikmed ei saanud töödega tutvumiseks ülikoole külastada… Nüüd, võitjate väljakuulutamisel, saame rõõmuga öelda, et lõpuks kõik lahenes ning me ei pidanud konkursi korraldamisel liigseid mööndusi tegema,” sõnab ta. 

Viiendat korda toimunud Põhjamaade ja Baltikumi Noore Kunstniku Auhinna konkursil osales 77 möödunud aastal bakalaureuse- või magistriõppe lõpetanud noort kunstnikku, neist 14 Eestist, 17 Soomest, 15 Lätist ja 31 Leedust. Kokku esitati konkursile pea 300 teost. Konkursi rahvusvahelisse žüriisse kuulusid Anne Klontz (USA/Sweden Konstfack), Anna-Kaisa Rastenberger (Helsinki Uniarts), Anni Anttonen (Helsinki Uniarts), Pire Sova (Eesti Kunstiakadeemia), Andra Orn (Nordic Baltic Art Center NOBA), Andris Vitolinš (Läti Kunstiakadeemia) ja Marija Marcelionytė-Paliukė (Vilniuse kunstiakadeemia).

Rahvusvaheline  Põhjamaade ja Baltikumi Noore Kunstniku Auhinna konkurss annab noortele kunstnikele kiirema stardi professionaalsele karjäärile ning pakub samas kunstihuvilistele tervikliku võimalust avastada lähiriikide talente. Teostega saab tutvuda veebilehel nbyaa.eu, kus saab ühtlasi infot huvipakkuvate tööde soetamisvõimaluste kohta. Konkurssi korraldab Nordic Baltic Art Center NOBA koostöös Põhjamaade ja Balti riikide kunstiülikoolidega.