fbpx
NOBA Põhja- ja Baltimaade kaasaegse kunsti keskkond

Kuidas müüa ja osta krüptokunsti? Sellele küsimusele otsib vastust taskuhäälingu „tARTu hääl“ seitsmes episood, mis läheb eetrisse homme. Teema üle peavad aru kirjanik ja futurist Vahur Afanasjev,  IT-insener ja ettevõtja Asko Seeba, semiootik Jaanus Kaasik ja galerist Raul Oreškin. Saate ajal saab aga eksperimendi korras teha tokenite müügiga tegelevas keskkonnas pakkumise originaalheliga varustatud Afanasjevi krüptoteosele  "Occupy Estonian Art 01: mitteLAPIN".

„Viimaste nädalate uudised krüptokunsti, säutsude ja muude failide müügist erakordselt kõrgete hindadega, andis tõuke teemat uurida ning arutleda, millised võimalused avanevad krüptokeskkondades Eestis tegutsevatel e kunstnikele,“ põhjendas tARTu poe ja hääle üks käivitajatest Raul Oreškin.  „tARTu hääle“ seitsmendas episoodis jagavad Afanasjev, Kaasik ja Seeba juhiseid kuidas avada digirahakotti ning mis on Gas Price ja kuidas see mõjutab teoste hinda? Saates räägitakse plokiahelast ning sellest kuidas see kunstniku kasuks töötab. Otsitakse eestikeelset vastet NFT-le (non-fungible token)  ja jagatakse kogemusi krüptokeskkondades tegutsemisel.     

Paralleelselt episoodi eetrisse minemisega saab jälgida ja kaasa elada Vahur Afanasjevi ja tARTu poe eksperimendile suurimas tokenite müügiga tegelevas keskkonnas OpenSea.io.  Vahur Afansjevi kontol saab pakkumise teha originaalheliga varustatud krüptoteosele  “Occupy Estonian Art 01: mitteLAPIN” ning tARTu poe kontol saab osta 12 sekundilist videot, kuhu on koondatud tARTu laigi esimese aasta kollektsioon.

Kui Afanasjevi teose näol on tegu ainueksemplariga, mistõttu toimub ostmine oksjonikorras, siis tARTu poe tokenil on 365 eksemplari, millest esimest saab osta 0.01 ETH eest (umbes 15 EUR). Iga järgmine eksemplar läheb müüki  juba kaks korda kallimalt.

OpenSea keskkonnas pakkumiste tegemine eeldab krüptorahakoti olemasolu, mille avamiseks antakse saates nõu.

Kuula saadet juba homme: https://tartupood.ee/podcast-tartu-haal

OpenSea, Vahur Afanasjevi konto: https://opensea.io/accounts/Vahur_Afanasjev

OpenSea, tARTu poe konto: https://opensea.io/accounts/tARTu_pood