fbpx
NOBA Põhja- ja Baltimaade kaasaegse kunsti keskkond

26.-28. augustil toimub Viinistu Kunstisadamas esmakordselt rahvusvaheline konverents Biotoopia, mille mõttelisteks alguspunktideks võib pidada tõdemusi ÜRO esimelt kliimapaneelilt 1995. a kevadel Berliinis ning Sirje Helme, Eha Komissarovi ja Ando Keskküla kureeritud näituselt “Biotoopia. Bioloogia. Tehnoloogia. Utoopia.”

Enam kui 25 aasta eest toimunud esimene ÜRO kliimapaneel arutles peamiselt uhiuue paneeli protseduurireeglite üle, kuid vaikselt tõstis osalejates pead ka murelik arusaam, et riikide panused ja kohustused kliimamuutuse lahendamisel pole adekvaatsed. Mõned kuud hiljem avas uksed Sirje Helme, Eha Komissarovi ja Ando Keskküla kureeritud Sorose Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse näitus “Biotoopia. Bioloogia. Tehnoloogia. Utoopia.” Näituse kataloogi sissejuhatuses on tõdetud, et “humanistlik kultuuritraditsioon ning muutuva keskkonna uued tingimused ja eluvormid ei pruugi olla võrdsed partnerid uue kujuneva reaalsuse arhitektuuris”. Mõlemad sündmused arutlesid inimeste ja riikide panuse adekvaatsuse ja muutuva keskkonna uuete tingimusete üle – need on teemad, millest lähtub ka selle aasta suvel lõpul toimuv Biotoopia.

Biotoopiat köidab elusolendite vastastikune mõju ja infovahetus ning intellekti ilmingud looduskooslustes, kuid teeb valvsaks inimese jõuetu reaktsioon elurikkuse hoidmisel tervel planeedil. Antropotseenisajandite jooksul on inimesed sekkunud looduse iseregulatsiooni ja käivitanud arenguid, mis võivad saatuslikuks saada kogu biosfäärile.

Nüüd siin 21. sajandi hakul püüame pidurdada halbu stsenaariumeid ja sõnastada looduse ja inimese uut tüüpi suhteid. Sellistele muutustele hoo andmiseks otsib Biotoopia värskeid koostöövorme kunstide, teaduse ja biosfääri vahel, et valmistada pinda uute mõttemustrite tärkamiseks.

Konverentsi Biotoopia välisesinejad on bioloog Monica Gagliano, filosoof Timothy Morton, kultuuriteoreetik Ewa Domanska, kunstnik Timur Si-Qin, bioloog ja kirjanik Andreas Weber. Lisaks ettekannetele ja vestluspaneelidele Eesti teadlaste ja kunstnikega on konverentsil teemadest lähtuv kunsti- ja muusikaprogramm ning kõikidele osalejatele avatud töötoad. Kogu sündmuse programmi kuraator on Peeter Laurits.

Biotoopia toimub hübriidkonverentsina – sündmus leiab aset Viinistu Kunstimuuseumis, kuid osaleda saab ka online-keskkonnas Worksup. Piletiinfot näeb veebist www.biotoopia.ee, kuni 30. aprillini müügil piiratud kogus  sooduspääsmeid.

Biotoopiat korraldab Estonian Anthropocene Center MTÜ, sündmuse partner on Viinistu Kunstisadam, konverentsi toetavad Click & Grow ja Ecosh Life.