fbpx
NOBA Põhja- ja Baltimaade kaasaegse kunsti keskkond

NOAR kunstikaart aitab aktiivsel kunstimaastikul orienteeruda, sest näituseid jagub nii traditsioonilise kaasaegse kunsti armastajale kui seiklushuvilistele, kes otsivad teistmoodi elamust vähemteatud kunstiskeenelt.

Tõeliselt südamlik ja värviküllane Jüri Arrak Mikkeli muuseumis

Mikkeli muuseumis avati Jüri Arraku varase loomingu näitus kuuest erakollektsioonist “Noor Jüri Arrak. Tormid ja vormid”

Suurepäraselt kureeritud näitus võimaldab Mikkeli muuseumi õdusas miljöös tutvuda Arraku loometee algusajaga 1960. aastatest, mil järk-järgult kujunes 70ndatel välja tema teada-tuntud sinka vonka peadega tegelased.

Foto: Endel Apsalon

Metropol kunstikommuuni 6m2 ja Kapp galerii

Kes otsib aga tõesti teistmoodi kogemust ja läbipääsupiletit kunstnike enda ruumi, soovitan külastada sõbralikku Metropol galerii seltskonda, kelle juhitud 6m2 galerii (väidetavalt Eesti väikseim galeriipind) on saanud väikese lisa näitusepinna Kapp näol.

Viimane ajalooline kants Vana-Kalamajas, mis on säilinud uusehitiste kõrval, mõjub kui kusagilt Harry Potteri filmist. Vaatamist jagub lisaks näitusele ka majas endas, kultuurikiht on muljetavaldav, mida rikastab kunstikommuuni elanike järjepidev panus seinamaalingute näol, nende performance grupi “Tsirkus” tegevuse käigus tekkinud huvitavate rekvisiitide väljapanek või majas toimuvad näitused.  Tegu on humoristliku kambaga kelle väikesed vimpkad pakuvad mõnusaid üllatusi,

Selles hoones oleks aeg justkui seisatunud, mistõttu Metropol galerii eristub väga tugevalt meie üldisest kunstimaastikust.

Danel Kahari kaksiknäitus „Käesolev” ja „Lend”

Lend on koondpilt vaateväljas olevast – laevad silmapiiril oma potentsiaalse võimalikkusega, uksed ja aknad minekute ja tulekutega, kellakägu, kes elab ka siis, kui kell enam ei tiksu.

Näituste vaatamiseks leppige külastus eelnevalt kokku e-mail teel: kaarel.kytas@gmail.com, trjyrves@gmail.com või telefonil: 5217649, 5102572.

Fotod Andra Orn

Kai kunstikeskuses avati Gabriele Beveridge’i & Marge Monko näitus “Suur teeskleja”

Fotod Andra Orn

Näitus on inspireeritud tarbimiskultuurist ning 20. sajandi reklaammaterjalidest ja -vitriinidest. Gabriele Beveridge kasutab oma skulpturaalsetes teostes kaupluse sisustust, käsitsi puhutud klaasobjekte, sünteetilisi juuksepikendusi ja poemannekeenide osi. Marge Monko esitleb fotoseeriat vaateakendest ning uut filmi, mis on inspireeritud sukkade sümboolsest, kultuurilisest ja esteetilisest tähendusest ajaloos.

Tallinna Kunstihoones Mis sillutab teed uuele maailmale?

Näitus annab ülevaate, kuidas on viimasel kümnendil kasutatud kunsti ühiskonna kujundamise vahendina.

Näitusel on eksponeeritud 14 kunsntiku/rühmituse teosed, mis kuraator Corina L. Apostoli sõnul „toob kokku kunsti, aktivismi ja maailma poliitika selle eri tahkudes“. Teosed uurivad sotsiaalselt kaasavate kunstiprojektide kaudu kümmet üleilmset probleemi: ühiskonna militariseerumist, üha suuremat järelevalvet, süvenevat majanduslikku ebavõrdsust, ühiskondlike liikumiste esiletõusu, rahvaste ümberasumist, kosmopoliitikat, võitlust rassismiga, loomehariduse kriisi, queer-küsimusi ja poliitilist väljendust ning poliitilist tegutsemist võimaldavaid uusi vahendeid.