fbpx
NOBA Põhja- ja Baltimaade kaasaegse kunsti keskkond

Sel nädalavahetusel saab avapaugu juba viiendat korda toimuv rahvusvaheline kaasaegse kunsti biennaal Tallinna Fotokuu. Biennaal lähtepunktiks on fotograafia ja kaamerakultuuriga seotud arengud ning keskendub kunsti seostele protsessidega kaasaegses ühiskonnas, majanduses ja poliitikas.

Tallinna Fotokuu 2019 põhiprogrammis on kolm rahvusvahelist grupinäitust Tallinna kunstiinstitutsioonides, filmiprogramm ning fotokunstimess.

Juba 5. septembril avatakse biennaali rahvusvaheline avanäitus „Kui ütled, et kuulume valgusesse, kuulume äikesesse”, mis toob kokku 12 kunstnikku. Kuraator Heidi Balleti näituse alguspunktiks on küsimus, kuidas kliimakaose põhjustatud psühholoogilised reaktsioonid avaldavad poliitikale reaalset mõju. 

Tallinna Fotokuu teine rahvusvaheline grupinäitus avatakse Tallinna Kunstihoones 13. septembril. Kunstnik Simon Dybbroe Mølleri ja kuraator Post Brothersi näitus „Elavhõbe” kutsub vaatajat kriitiliselt analüüsima, kuidas tehnoloogiline areng muudab maailma tajumise viise.

Tallinna Kunstihoones toimuv näitus „Elavhõbe” käsitleb elu pärast fotograafiat – ehk fotograafilisuse ajastut

Kolmas grupinäitus, Hanna Laura Kaljo kureeritud  „Lase oma tähelepanul…. pehmeneda ja laiali valguda“ tervitab huvilisi alates 20. septembris Kai kunstikeskuses. Näitus toob kokku kaheksa rahvusvahelist kunstnikku ning rõhutab loomingu ja vastuvõtlikkuse ühendust – vastuvõtlikkust meie endi ja meid ümbritseva suhtes.

Fotokuu osana linastub Sõpruse kinos ka filmiprogramm „Järelelud“, mis esitleb Ingel Vaikla ning Jesse Cummingi kureeritud valikut kunstnikufilmidest – sealhulgas on nii dokumentaale, mängufilme, eksperimentaalfilme kui ka videokunsti teoseid. Kavas on kolm kahetunnist filmiõhtut, kus linastusele järgneb vestlused autoritega.

Tänavusel fotokunstimessil Foto Tallinn on esindatud enam kui 30 kunstniku teosed. Kai kunstikeskuses 27. kuni 29. septembrini toimuval messil on esindatud mitmekülgne valik Eesti ja rahvusvaheliste kunstnike loomingut: näha saab nii traditsioonilist fotokunsti kui ka eksperimentaalseid lahendusi.

 

Loe lähemalt: fotokuu.ee